*

Kiira Kirjosana ja kumppanit Toimivaa konetta rakentamassa

Kaikki blogit puheenaiheesta Työmotivaatio

Erinomainen johtaja on alaisilleen mentori

Nyt kun uusi, valtava sukupolvi on ottamassa paikkaansa maailman työvoimasta, yritykset ovat joutuneet tarkistamaan omia johtamisen mallejaan. Moni onkin huomannut, ettei milleniaalien sitouttaminen sujukaan kuin strömsössä, ja että heidän motivaationsa tuntuu tarvitsevan ihan muita drivereita kuin mitä aikaisemmat työsukupolvet ovat vaatineet. Mallorcan matkat ja keittiön kodinkoneet eivät enää motivoi, mutta toisaalta pelkät rahabonuksetkaan eivät ratkaise ongelmaa. Yrityksen johto pauhaa myös työkulttuurin muuttamisesta, mutta mikään ei tosiasiassa tunnu muuttuvan vaikka mitä tekisi.

Leijonien kunniakkaassa taistelussa on paljon enemmän kuin vain jääkiekkoa.

Vuosi 2015 oli monen suomalaisen mielessä synkkää alakuloa. Talous tekee juuri ja juuri nousua ylöspäin, hallitus päättää leikkauslinjastaan, Pariisissa paukkuu, pakolaiskriisin ongelmat luovat epävarmuuden, joka nousee esiin eri vaikeuksina kotimaassaamme. Pohjoismaalainen melankoliaan istuu vaikeuksiin takertuminen toki vieläkin ja psyykkisestä taantumasta ollaan vasta verkkaisesti nousemmassa ylöspäin, mutta 2016 vuodenvaihteessa tapahtui pieni toivoa herättävä tähdenlentokin. 

Tuo välähdys oli nuorten maailmanmestaruus jääkiekossa.

Käytetyt neulat ja ilokaasun väärinkäyttö - onko vastuullista leikata liksaa?

Olemme saaneet lukea viime päivinä, kuinka Hus-labran työntekijä on pistänyt käytetyillä neuloilla HUSLAB:in toimipisteessä Helsingin Kampissa altistaen tartuntataudeille noin parikymmentä potilasta ja heti perään Hus kertoi neljän Kätilöopiston sairaalan kätilön väärinkäyttäneen ilokaasua työpaikallaan.

Tämä on karua todellisuutta ja kertoo hallituksen päättämien palkanalennusten lisäävän jo nyt kiireen ja jaksamisen ristitulessa työskentelevien hoitajien altistumista hoitoalan potilasturvallisuuden vaarantaville tapauksille - myös hoitotyön eettisyyden kustannuksella.

Motivaation parantaminen hoitotyössä

Suomalaisten sairaanhoitajien halukkuus vaihtaa alaa on korkeampi kuin missään muualla. Sairaanhoitajaliiton selvityksen mukaan joka toinen sairaanhoitaja miettii vakavasti tällä hetkellä alan vaihtamista. Etenkin nuoret sairaanhoitajat kaipaisivat kunnon perehdytystä, enemmän tukea työhönsä ja parempaa yhteyttä esimiehiinsä. Myös rankat eettiset tilanteet ja osallistumismahdollisuuksien puute kuormittavat hoitajia. Edunvalvonta ja alakehitys on pettänyt pahasti, koska naisvaltaisilla aloilla ei valitettavasti ole ollut riittävästi paukkuja rikkoa lasikattoja. 

Rinteen ja demareiden motivaatio pielessä

Aamukahvi oli mennä väärään kurkkuun, kun luin valtiovarainministeri Antti Rinteen haastattelun. Sitä varten hän  puolusihteerinsä kera oli mennyt Kiinaan saakka. Siellä hän loihe lausumaan, että yrittäjät pitäisi laittaa koulun penkille motivaatiota opiskelemaan. Tämä siksi, että sen jälkeen yrityksillä ja koko yhteiskunnalla menisi nykyistä paremmin.

Maksetaanko johtajille turhaan isoa palkkaa?

Suurimpien yhtiöiden ylimpien johtajien palkat ovat Suomessa yli 20 kertaa työntekijöiden palkkoja isommat. Saavatko yritykset vastinetta rahoilleen?
 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä