Kiira Kirjosana ja kumppanit Toimivaa konetta rakentamassa

Kaikki blogit puheenaiheesta Hyvä vanhuus

Vanhojen ihmisten vierellä täytyy olla lähiomainen

Mitä yksinäisyys ihmisille ylipäätään tarkoittaa, se kaikki kalpenee vanhuuden yksinäisyyden rinnalla. Liikkumattomuus, ystävällisen, läsnä olevan seuran puute, kaikenlainen kyvyttömyys, voimattomuus, raihnaisuus, toivoton kamppailu elossa olemisen paineen puristuksessa, sairaudet ja kyvyttömyys päättää omista asioista, ovat vanhan ihmisen viimeisen elämäntaipaleen pysyväluonteisia, viheliäisiä vitsauksia.

Vanhoja ihmisiä täytyy arvostaa ja kunnioittaa

Avuttomien ja liikuntarajoitteisten vanhempien hylkääminen pitäisi Suomessa olla vakava rikos, josta pitäisi voida tuomita sakkoja tai vankeutta sekä vahingonkorvauksia. Lisäksi perinnön lakiosan saamiselle täytyisi laittaa ehtoja siten, että puolustuskyvyttömän vanhuksen heitteille jättäneet eivät olisi oikeutettuja perintöön. On aivan karmaisevaa, että ihminen, joka on katoamassa kuoleman kautta täältä ikuisiksi ajoiksi, ei läheskään aina saa tarvitsemaansa henkistä ja muuta inhimillistä tukea. Moni vanha ihminen saa peloissaan odottaa yksin kuolemaansa.

Hoitokoti vai vankila

Mitä mahtaisi ajatella hyvin pienellä eläkkeellä kituutteleva suomalainen vanhus, jos hänelle tarjottaisi yhteiskunnan toimesta ilmainen majoitus, ilmainen ruoka ja ilmainen, valvottu terveydenhoito?

Sehän olisi kuin lottovoitto, ratkaisu kaikkiin loppuelämän ongelmiin.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä